TO CIASTECZKA NIE TYLKO DLA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA!
Składniki (15 sztuk):
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
120 g mąki orkiszowej
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g erytrytolu
kilka kropel aromatu waniliowego
50 g oleju kokosowego
20 g miodu
1 jajko
40 g gorzkiej czekolady
Mąki wymieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, erytrytolem i aromatem z wanilii. Olej roztopić na niewielkim ogniu, dodać miód i wymieszać. Przelać do suchych składników, dodać jajko, wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę, wmieszać w masę. Dłonią uformować ciasteczka i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10-13 minut.
Smacznego!
I ciacho to 95 kcal
