Orzechowe ciastka korzenne z dżemem

ORZECHOWE CIASTKA KORZENNE Z DŻEMEM ????????????

Przepis na 30 sztuk z czego jedno ciacho to tylko 60 kcal ????

Składniki:
• 50g orzechów (u mnie włoskie i migdały)
• 120g erytrytolu (można zastąpić ksylitolem/cukrem ale wtedy zmieni się kaloryczność)
• 250g mąki orkiszowej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta soli
• 60g masła
• 1 jajo
• szczypta mielonego imbiru
dodatkowo
• Dżem wiśniowy
• 2 łyżki pudru z erytrolu


Wykonanie:
Orzechy pokrusz lub zmiel, wymieszaj z 1 łyżką erytrolu.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon oraz imbir.
Olej kokosowy lub masło utrzyj z erytrolem, następnie dodaj orzechy, jajko i mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Ciasto możesz również zagnieść ręcznie.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
Stolnicę oprósz mąką, rozwałkuj cienki placek i wykrawaj ciastka używając foremek różnych kształtów i w połowie ciastka zrób okienko.
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.
Upieczone ciastka posklejaj dżemem, oprósz pudrem z erytrytolu.

Najnowsze wpisy

Kategorie

Kategorie