Pewnie wielu z Was szybko przewinie tego posta, bo KTO MA CZAS PIEC CHLEB, ale wierzcie mi na słowo, TEN CHLEB ROBI SIĘ SAM!!!
W dodatku to bogactwo błonnika, nie zawiera glutenu, a do jego wykonania potrzebujecie w zasadzie 3 składników!
Cała blaszka, z której wyszło mi 12 kromek to 950 kcal.
Składniki:
250 g kaszy gryczanej
10 g oliwy z oliwek
8g suchych drożdży
Sól, ulubione przyprawy, jeśli chcecie nadać mu charakterystyczny smak.
Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 12h. Następnie na sicie dokładnie płuczemy kaszę, dodajemy drożdże, oliwę, sól i przyprawy. Blendujemy na do dokładnego połączenia składników. Przekładamy do formy i odstawiamy na 40 minut, powinno delikatnie podrosnąć. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy chleb, pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Gotowe!
Wartości odżywcze jednej kromki:
Kcal: 79
B: 3 g
T: 1 g
W: 14,5
