Ciasto na maślance z jabłkami i twarogiem

A co jakby BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA osłodzić sobie taki deszczowy środek tygodnia?
Po takim ciachu życie nabiera smaku!

CIASTO NA MAŚLANCE Z JABŁKAMI I TWAROGIEM
(12 kawałków)

Ciasto:
200 g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
200 g maślanki
50 g masła, miękkiego
120 g erytrytolu
2 jajka, małe
skórka otarta z pomarańczy

Dodatkowo:
2 duże jabłka (możesz wymienić na truskawki/brzoskwinie/gruszki/maliny)
150 g twarogu
20 g erytrytolu
Aromat waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masło utrzyj z erytrytolem, dodaj jajka, każde po sobie. Wmieszaj skórkę z pomarańczy.
Dodawaj maślankę na zmianę z przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia, solą, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Masę przełóż do przygotowanej tortownicy.

Twaróg wymieszaj z erytrytolem i aromatem waniliowym. Wyłóż na ciasto jablka, a następnie „rozrzuć” twaróg. Piecz przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjmij, studź jeszcze min. 10 minut w tortownicy.

Rób kawę i zajadaj!
Smacznego!

1 kawałek tego ciasta to 140 kcal!
B: 6,5
T: 6
W: 15,5

Najnowsze wpisy

Kategorie

Kategorie