Miękkie żytnie pierniczki ????????????
Z przepisu wychodzi ok 50 sztuk
1 ciastko to 35 kcal????
Składniki:
Pierniczki
• 250 g mąki żytniej
• 100g mąki pszennej tortowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1.5 łyżeczki przyprawy do piernika
• 40 g erytrytolu
• 60g miodu
• 60 ml mleka (roślinne lub zwierzęce)
• 40g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła klarowanego
+ 50g gorzkiej czekolady do dekoracji
Wykonanie
Suche składniki: mąki, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę, erytrytol wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: olej/masło, miód, mleko. Mokre składniki połącz z suchymi, wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Gdyby ciasto było za gęste dodaj kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto rozwałkuj, wykrawaj ciasteczka, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 10 minut (nie dłużej) w temperaturze 180 st. C (program pieczena góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj polewę – czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudzone pierniczki udekoruj i gotowe.
